?global_aria_skip_link_title?

Pagina iniziale miOriento

Interessi e caratteristiche personali - Passo 1: Prendo conoscenza dei miei interessi e delle mie caratteristiche personali

Professioni e formazioni - Passo 2: Esploro le diverse professioni e formazioni

Caratteristiche personali e abilità - Passo 3: Confronto i miei interessi e le mie caratteristiche personali con le abilità richieste dalle professioni e formazioni

Stage d'orientamento - Passo 4: Svolgo degli stage d'orientamento per scoprire qual è la professione più adatta a me

Esaminare e prendere una decisione - Passo 5: Esamino i mestieri e le formazioni per elaborare il mio progetto formativo

Tirocinio in azienda o scuola a tempo pieno - Passo 6: Metto in pratica la mia decisione: cerco un posto di tirocinio o mi iscrivo ad una scuola

Prepararsi per la nuova formazione - Passo 7: Mi preparo alla nuova formazione o valuto se optare per una soluzione transitoria

Cartella di lavoro - I tuoi risultati

Per favore attendere...

miOriento sta caricando.

Disconnesso

La sua sessione di lavoro è finita. Verrà reindirizzato sulla pagina iniziale. Si connetta nuovamente per continuare la sessione.

Gidanter / Gidantra da restaurant AFP

Gidantras e gidanters da restaurant s'occupan da giasts en restaurants. Els mettan a maisa, servan tratgas e bavrondas, lavuran al buffet e nettegian apparats.

Lavurs

Els exequeschan suandantas lavurs:

Preparar las maisas
  • metter a maisa
  • decorar las maisas cun flurs ed autras garnituras, p.ex. per tschainas da fatschenta u festas d'anniversari
  • eleger pusada che va bain cun ils menus, controllar che la vaschella saja netta
Retschaiver ils giasts
  • salidar ils giasts
  • accumpagnar ils giasts a la maisa, prender encunter e pender si las giaccas vi da la gardaroba
Tgirar ils giasts
  • servir aperitivs, purtar la charta dal menu e declerar las spezialitads dal di
  • emplenir suenter bavrondas, purtar paun, dustar giud maisa
  • stampar il quint ed al dar al giast
Preparar buffets
  • preparar spaisas e bavrondas per il buffet
  • lavurar en il magasin e tegnair urden
  • nettegiar mobiglias ed apparats

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 6-11-2018 (versiun dal 9-7-2019)

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in restaurant, in hotel u in manaschi che porscha gastronomia da sistem e da cuminanza (restaurant da persunal)

Furmaziun en scola

da chantun a chantun different:

  • 1 di l'emna a la scola professiunala u
  • 2 curs professiunals interchantunals (mintgamai 5 emnas) l'onn en in hotel da scola da hotelleriesuisse

Roms professiunals

  • economia da manaschi
  • organisaziun da manaschi
  • igiena
  • segirezza da la lavur / protecziun da la sanadad
  • mantegniment da la valur
  • logistica
  • enconuschientschas da victualias e bavrondas
  • accumpagnament dals giasts
  • cumportament
  • vendita
  • producziun

Curs ordaifer il manaschi

Davart differents temas

Diplom

Attestat federal professiunal "gidanter / gidantra da restaurant AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada cun pretensiuns da basa
Pretensiuns
  • plaschair dal contact cun giasts
  • prontadad da servetschs
  • cumparsa cultivada
  • buna demananza e cumparsa amicabla
  • persuna exacta e fidada
  • abilitad da supportar squitsch
  • abilitad da lavurar en in team
  • conscienza d'igiena
  • buna sanadad

Furmaziun supplementara

Curs

Associaziuns professiunalas porschan curs davart differents temas.

Spezialist / Spezialista da restaurant AFQ

Gidantras e gidanters da restaurant pon far ina furmaziun da basa scursanida sco spezialists da restaurant AFQ (access al segund onn da la furmaziun da basa). Suenter han els las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco spezialists da restaurant AFQ.

Cundiziuns da lavur

Gidantras e gidanters da restaurant lavuran en restaurants, en hotels u en restaurants da persunal. Il temp da lavur è savens irregular e po durar fin tard la saira. Blers lavuran era las dumengias ed ils firads.

Gidantras e gidanters da restaurant futurs duain tschertgar a moda intensiva ina plazza d'emprendissadi ed er esser pronts da frequentar la furmaziun da basa en territoris rurals u da turissem.

Ulteriuras infurmaziuns

Infurmaziuns davart il mastergn e fufragnadis da la hotelleria e gastronomia
URL: www.berufehotelgastro.ch

GastroSuisse
Associaziun d'hotellaria e restauraziun
8046 Turitg
Tel: +41 848 377 111
URL: www.www.gastrosuisse.ch

Hotelleriesuisse
Monbijoustr. 130
3001 Berna
Tel: +41 31 370 42 83
URL: www.hotelleriesuisse.ch



orientamento.ch