Pagina iniziale miOriento

Interessi e caratteristiche personali - Passo 1: Prendo conoscenza dei miei interessi e delle mie caratteristiche personali

Professioni e formazioni - Passo 2: Esploro le diverse professioni e formazioni

Caratteristiche personali e abilità - Passo 3: Confronto i miei interessi e le mie caratteristiche personali con le abilità richieste dalle professioni e formazioni

Stage d'orientamento - Passo 4: Svolgo degli stage d'orientamento per scoprire qual è la professione più adatta a me

Esaminare e prendere una decisione - Passo 5: Esamino i mestieri e le formazioni per elaborare il mio progetto formativo

Tirocinio in azienda o scuola a tempo pieno - Passo 6: Metto in pratica la mia decisione: cerco un posto di tirocinio o mi iscrivo ad una scuola

Prepararsi per la nuova formazione - Passo 7: Mi preparo alla nuova formazione o valuto se optare per una soluzione transitoria

Cartella di lavoro - I tuoi risultati

Per favore attendere...

miOriento sta caricando.

Disconnesso

La sua sessione di lavoro è finita. Verrà reindirizzato sulla pagina iniziale. Si connetta nuovamente per continuare la sessione.

Pasterner / Pasternera - Pastizier / Pastiziera - Confisier / Confisiera AFP

Pasterners e pasterneras - pastiziers e pastizieras - confisiers e confisieras AFP lavuran en manaschis pitschens u en interpresas da producziun grondas. Els produceschan paun, preparan sandwichs u orneschan turtas. Suenter la lavur nettegian els ils apparats duvrads.

Lavurs

Pasterners e pasterneras - pastiziers e pastizieras - confisiers e confisieras produceschan diversas pastizarias e dultschims. Latiers tutgan paun, pastizarias, snacks e paunins garnids, turtas, pralinas, divers desserts e bler auter. Els lavuran a moda autonoma tenor l’avis dals superiurs.

Per cumenzar la lavur paisan pasterners-pastiziers-confisiers tut las ingredienzas precisamain tenor recept. Els san co che las materias primas ston vegnir magasinadas e co ch’ellas vegnan utilisadas. Els controlleschan la qualitad da las ingredienzas.

Silsuenter mettan pasterners-pastiziers-confisiers las ingredienzas p.ex. en ina maschina da truschar, zullan la pasta, furan ora furmas u fan tarscholas. La pasta vegn per regla magasinada curtamain en ina frestgera avant ch’ella vegn messa en furn.

Suenter quests pass da lavur stauschan pasterners-pastiziers-confisiers la rauba en il furn e regleschan la temperatura. Cura che la pasta è cotga, sto ella anc sfradentar. Mintgatant vegnan ils products decorads e surtratgs d’ina glasura. Ensemen cun lur superiurs e lur collegas preschentan pasterners-pastiziers-confisiers AFP la rauba per la vendita.

En il sectur da la pastizaria produceschan pasterners-pastiziers-confisiers AFP pastas dultschas per pettas e turtas u pastizaria sitga e truschan pasta da biscuit. En il sectur da la confisaria lavuran els cun tschigulatta, nuschs, fritga u marzipan e gidan a producir pralinas ed autras spezialitads. Durant l’elavuraziun dal paun e las pastizarias èn l’igiena e la nettezza fitg impurtantas. Tut ils utensils vegnan nettegiads mintga di a moda conscienziusa.

Scolaziun

Basa legala

Ordinaziun federala 01-11-2017

Durada

2 onns

Furmaziun en la pratica

En in manaschi da pasternaria-pastizaria-confisaria u en in’interpresa da producziun industriala

Furmaziun en scola

1 di per emna a la scola professiunala

Roms professiunals

  • professiun e tecnologia
  • qualitad e segirtad
  • furmar e preschentar
  • Curs ordaifer il manaschi

    Emprender ed exercitar a moda pratica la basa professiunala

    Diplom

    Attestat federal professiunal "pasterner / pasternera - pastizier / pastiziera - confisier / confisiera AFP"

Premissas

Furmaziun preliminara
  • scola populara terminada
Pretensiuns
  • plaschair da s’occupar cun pastizarias e dultschims
  • bun gust e bun nas
  • mauns inschignaivels
  • prontadad per temps da lavur flexibels
  • conscienza d’igiena
  • senn per l’urden
  • buna sanadad e capacitad (savens lavur en pe)
  • naginas allergias, nagins eczems e nagin asma
  • abilitad da supportar squitsch en temps hectics

Furmaziun supplementara

Curs

purschidas da la scola spezialisada Richemont a Lucerna

Pasterner / Pasternera - Pastizier / Pastiziera - Confisier / Confisiera AFQ

Pasterners / pasterneras - pastiziers / pastizieras - confisiers / confisieras AFP pon far ina scolaziun da basa scursanida sco pasterner / pasternera - pastizier / pastiziera - confisier / confisiera AFQ (access en il 2. onn da la furmaziun da basa professiunala).
Silsuenter valan las medemas pussaivladads da furmaziun supplementara sco per ils pasterners / pasterneras - pastiziers / pastizieras - confisiers / confisieras AFQ.

Cundiziuns da lavur

Pasterners-pastiziers-confisiers AFP lavuran en pasternarias, pastizarias e confisarias u en manaschis da producziun industrials da l’industria da pastizarias sco er da l’industria da dultschims. Els lavuran dentant er en chasas d’abitar publicas, ospitals sco er en manaschis d’hotels u gastronomia.

Il cumenzament da lavur è different e sa drizza tenor la grondezza dal manaschi e da la direcziun speziala. En manaschis pli gronds cun ina gronda purschida da pastizaria cumenza la glieud da professiun lur lavur, cura che auters dorman anc. Persuenter pon els nizzegiar il suentermezdi libramain. En gronds manaschis da producziun vegn savens lavurà en lavur da squadra.

Ulteriuras infurmaziuns

Schweiz. Bäcker- Confiseurmeister-Verband
3001 Bern
Tel: 031 388 14 14
URL: www.forme-deine-zukunft.ch

Richemont Fachschule
6006 Luzern
Tel: 041 375 85 85
URL: www.richemont.online




orientamento.ch